Publicat en Competències, Joves, Pedagogia, Recerca feina

Les competències transversals professionals

Les competències professionals, són totes aquelles habilitats i aptituds que tenim les persones que els ajuden a desenvolupar un treball amb èxit.
Unes qualitats que precisament en els últims anys han cobrat una especial importància en els processos de selecció.

competenciesLes competències tècniques d’una professió són valorades per les empreses, però cada cop es valoren més totes aquelles competències transversals que ajuden a diferenciar-se dels altres i fan més apte a les persones per a un tipus de feina. És important conèixer les competències que es posseeixen i les que es requeriran en el lloc de feina desitjat per així saber si es podrà optar o no a aquest lloc de feina.

Algunes d’aquestes competències transversals són:
– Resolució de problemes: disposició i habilitat per enfrontar-se i donar resposta a una situació determinada mitjançant l’ aplicació d’una estratègia definida o no per trobar la solució.
– Creativitat: Capacitat per proposar noves idees i resoldre situacions de forma que ningú ha fet abans.
– Organització i planificació: disposició i habilitat per crear les condicions adequades d’utilització dels recursos humans o materials existents per desenvolupar les tasques amb el màxim d’eficàcia i eficiència.
– Responsabilitat: disposició per implicar-se en el treball, considerant-la l’expressió de la competència professional i personal.
– Autonomia: capacitat de realitzar una tasca de forma independent, executant-la de principi fins al final, sense necessitat de rebre cap ajuda o suport.
– Empatia: Voler entendre les altres persones. Escoltar, entendre correctament els pensaments, sentiments o preocupacions dels altres encara que no s’expressin verbalment.
– Treball en equip: disposició i habilitat per col·laborar de manera coordinada en la tasca realitzada conjuntament per un equip de persones per assolir un objectiu proposat.

Us deixo un enllaç amb un diccionari de competències de Barcelona Activa.

Tothom tenim competències, no obstant això, només unes poques d’elles són les que determinen on es troba el nostre veritable valor com a professionals. Tenir clar quines són ens ajuda a conèixer-nos millor, a saber com destacar, i a ampliar els nostres horitzons professionals.

Deixa un comentari