Publicat en Família, Infants, Pedagogia, Regals

Més regals, més il·lusions per als infants?

S’costen les dates on l’excés de regals el dia de Reis, Pare Noel, el Tió pot sobreestimular als infants i reduir la il·lusió.
Per a les famílies, escollir els regals de Nadal per als seus fills i filles pot convertir-se en un mal de cap. Arriba el moment de plantejar-se quin tipus de joguines són les més apropiades i, sobretot, la quantitat més convenient que haurien de rebre els més petits i petites de la casa.
La llei dels 4 regals condueixen cap a la gestió equilibrada dels regals.

Passar-nos de regals en Nadal pot provocar una conseqüència directa: l’excés pot conduir fins i tot apatia, avorriment, etc. provocant que els infants perdin la il·lusió a causa d’un excés d’estímuls, un estat que pot reduir, a més, el seu nivell de tolerància a les frustracions.

Si reben moltes joguines, no apreciaran el seu contingut ni prestaran especial atenció a cap; tan sols gaudiran momentàniament al moment d’obrir els regals.

Amb molts regals, els infants perden la capacitat de centrar-se en un únic regal i gaudir-ho plenament, i l’emoció es dispersa, fins a desaparèixer. I aleshores, poden arribar les protestes “això no ho volia”, “això sí ho volia, però ja no…”

Per això, recomano posar límits des del mateix moment d’elaborar la “Carta”. És necessari parlar-ho i intentar coordinar-ho fins i tot amb la resta de la família i amics i amigues.
Els infants no es frustren per no poder rebre tot el que han demanat. Al contrari, accedir a les seves exigències els pot convertir en adults contínuament infeliços.
La veritable clau està a ajudar al nen i a la nena a decidir-se per alguna cosa concreta que li faci molta il·lusió i fomentar-la. En comptes de trencar-nos el cap a la recerca del regal ideal. Cal aconseguir convertir el Nadal en un moment màgic que els infants esperin amb anhel, sabent incentivar l’entusiasme, no només durant el mes de desembre, sinó durant la resta de l’any.

Els experts aconsellem no excedir-se i fixem en 4  regals la xifra aproximada recomanada. No per rebre més regals, l’infant serà més feliç; de fet, l’excés anul·la la fantasia i la il·lusió. Quant a la xifra recomanada, no es tracta de prendre-la-hi al peu de la lletra, però sí que és orientativa i pot servir de guia per a les famílies.

Els regals que es podrien prioritzar són:
– Un objecte que desitgi de debò, el qual servirà per alimentar la seva il·lusió.
– Un regal que pugui utilitzar, ja es tracti de peces, sabates, roba o altres accessoris.
– Un obsequi que li motivi a aprendre i que fomenti la seva creativitat. Pot ser un llibre, joc didàctic, etc.
– Un joc que li permeti jugar en grup, cooperar i interrelacionar-se amb la familia o amb un grups d’amics i amigues.

En definitiva, la recepta és “senzilla” però requereix que es practiqui al llarg de tot l’any: establir límits. Si als fills i filles se’ls va ensenyant que no poden tenir-ho tot, a evitar el consumisme i a apreciar el valor de les coses, quan arribi el Nadal entendran que no es poden demanar el catàleg de joguines sencer i que aquesta època no es tracta d’una competició per rebre molts regals.

Bon Nadal i Bones Festes!

Deixa un comentari